Naučná stezka Karla Čapka provádí turisty krajem na úpatí Brd. Míří z obce Stará Huť u Dobříše do údolí Kocáby. Je zajímavá pro literární nadšence, milovníky historie i obyčejné turisty.

Karel Čapek (1890–1938) byl uznávaný novinář, světově známý dramatik, překladatel, spisovatel a také vykladač politického díla Tomáše Garrigue Masaryka.

Naučná stezka Karla Čapka. Tištěný průvodce vydal Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše

Naučná stezka začíná nedaleko Památníku Karla Čapka ve Staré Huti. Správní budovu zrušených železáren na Strži dostal Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová jako svatební dar k doživotnímu užívání.

Darujícím byl podnikatel Václav Palivec, bratr Čapkova švagra, básníka Josefa Palivce. Karel Čapek vlastníma rukama Strž zvelebovat a přeměnil na letní sídlo. V podkroví zřídili spolu s manželkou pokoje pro hosty. Často sem jezdili herečtí kolegové Olgy jako Jiřina Šejbalová, Eduard Kohout, Václav Vydra, Hugo Haas, Adina Mandlová či Jaroslav Průcha. Za Karlem přijížděl novinář a spisovatel Ferdinanda Peroutka. Čapek mu v podkroví zařídil pokojík, kterému se říkalo Peroutkárna.

Naučná stezka vede po zpevněných cestách a pěšinách, většinou štěrkových, ale místy mohou být po dešti rozmáčené. Trasa je značena oranžovým piktogramem psa Dášeňky. Je rozdělena do tří okruhů. První okruh vede pouze v okolí Čapkova památníku, druhý je už delší a projít celý třetí okruh znamená přebrodit Kocábu u Plechhamru a zdolat celých 7,5 kilometrů ve středně náročném terénu.

Stezka je doplněna úkoly pro děti. K jejich splnění je možné získat v Památníku Karla Čapka pracovní listy.

VODÁCI NA KOCÁBĚ: Lečická kaskáda a Guma, kůže, perverze

Naučná stezka Karla Čapka začíná na parkovišti mezi obcí Stará Huť a Památníkem Karla Čapka, u rybníka Strž. Označuje ji 1. zastávku(Pojďte s námi stezkou Karla Čapka; Step s obeliskem).

Odtud jdeme po asfaltové silničce podél rybníka směrem k Památníku Karla Čapka. Asfaltka se posléze stočí pod stepní vyhlídkou s obeliskem, přejde výpust a dorazí ke vstupu do zahrady Památníku. Naučná stezka vede dál rovně podél ohradní zdi až na její roh. Zde se nachází 2. zastávka (Výroba železa ve Staré Huti; Rybník Strž).

Vozová cesta podél zdi nás vyvede na louku a dále k lesu. Jdeme po jeho okraji až k hrázi úzkého protáhlého rybníčku a o něco dále nalezneme 3. zastávku (Zájezek; Obojživelníci).

Křivolakou vozovou lesní cestou mírně stoupáme. Nad svahem uvidíme 4. zastávku (Les a houby, Černé jedle).

Na rozcestí ve tvaru písmena ypsilon se dáme vlevo. Klesáme vozovou lesní cestou a opustíme ji až v ostré levotočivé zatáčce. Blátivou stekou přes louku dojdeme k lávce přes říčku Kocábu. Pokračujeme na druhém břehu po lesní cestě k 5. zastávce (Kocába; Meandry).

Úvoz strmě stoupá od řeky až k 6. zastávce (Rozcestí; Historie).

Za ní se napojíme na zpevněnou vozovou cestu a pokračujeme vlevo. Mírně klesáme lesem a poté mezi loukami znovu do údolí Kocáby, kterou tentokrát přejdeme po kamenném mostě. Za ním najdeme 7. zastávku (Čtvrtý hamr, výroba železa; Zarůstání krajiny).

Vpravo do svahu odbočuje slepá kilometrová odbočka, na jejímž konci se nachází 8. zastávka. Hned za odpočívadlem u 7. zastávky tedy odbočíme vpravo a příkře stoupáme pěšinou úzkým úvozem lesem až na zalesněnou horní plošinu, kde se napojíme na zarostlou vozovou cestu, po níž odbočujeme vpravo. Vede nás lesem, po půl kilometru se napojíme na další doprava mírně klesáme. Úvoz se stočí vlevo, mine louku se zpustlými chatami a vede dál podél skal k protržené hrázi rybníka, kde stojí 8. zastávka (Plechhamr; Mědihamr).

Odtud se pak vrátíme stejnou cestou zpět ke kamenného mostu a pokračujeme vpravo štěrkovou cestou na rozhraní louky a pole. Po krátkém stoupání lesem klesneme na okraj rozlehlé louky, kde nalezneme 9. zastávku (Louka Francouzka; Meliorace).

Pokračujeme loukami k poslední 10. zastávce (Významné osobnosti obce Stará Huť; U Pěti lip).

Projdeme chatovou osadu a přijdeme na parkoviště, kde Naučná stezka Karla Čapka začíná i končí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..