Brdy a Ralsko, bývalé vojenské újezdy, spravují Vojenské lesy a statky. Poté, co otevřely obě dříve nepřístupná území pro veřejnost, vydávají bezplatnou mapovou aplikaci na mobilní telefony.

Program Mapová aplikace VLS ČR je ke stažení zdarma pro mobilní systémy využívající systém iOS a Android. Mapovou aplikaci vojenských lesů si můžete stáhnout do mobilu zde: AppStore nebo Google Play

Geokačeři, nechoďte sem ve vlastním zájmu!

Důležité pro turisty, trampy, cyklisty, v zimě i lyžaře, a především geocachery v této mobilní aplikaci je, že jsou jasně vyznačena území, kam by neměli vkročit. Jsou pro to důvody bezpečnostní, ochrany přírody a také vojenské.

V Brdech se to týká hlavně tzv. dopadové plochy Jordán, kam dříve při vojenských cvičeních dopadaly granáty a střely s ostrou i slepou municí, a také vojenské střelnice Kolvín, kde stále cvičí pěchota z Jinců.

V Ralsku je neradno chodit na bývalou ruskou střelnici těžkých zbraní Prosíčka, do areálu sluneční elektrárny v okolí Jablonečka a také je omezený vstup do klidové zóny obory Židlov kvůli zubrům.

Zajímavosti z přírody i historie

Mobilní mapová aplikace VLS ovšem zobrazuje nejen zakázané oblasti, ale také turistické trasy, doporučené výlety, atraktivní místa i historické zajímavosti. Doplňuje ji přiložená encyklopedie vzácných a významných živočišných i rostlinných druhů. Vše ještě zatraktivňují fotografie v aplikaci.

Zvláštní kapitolu mají významné a památné stromy. V aplikaci návštěvníci najdou zákonem chráněné stromy, ale také o jedince, které lesníci považují za tvarově, druhově či krajinově významné a jde o jakési „aspiranty“ na památné stromy.

„Vedle veřejnosti běžně dostupných informací v nich uživatelé naleznou také řadu zajímavostí, které vycházejí ze znalostí našich lesníků spravujících tato území. Samozřejmostí tak je, že mapy obsahujíaktuální turistické a cyklistické trasy v Ralsku a Brdech a zajímavé turistické cíle, včetně naučných stezek či informačních center a jejich otevírací doby,“ uvádí tiskový mluvčí Vojenských lesů a statků Kan Sotona. „Vedle toho jsou do map zaneseny také výlety, které VLS návštěvníkům doporučují, či odstavná parkoviště, která lze použít jako nástupní místo pro túru do přírody.“

V brdských mapách jsou zaneseny také historické zajímavosti, jde především o lokace a základní informace o zaniklých obcích, ale také o trasách zaniklých lesních úzkorozchodných železnic, které prostorem kdysi vedly.

Rychlá záchrana a snadná orientace

Pro řešení krizových situací slouží rescue pointy. V Ralsku i na Brdech, stejně jako na dalších územích Vojenských lesů a statků, je v provozu integrovaný záchranný systém, v rámci kterého jsou na strategicky důležitých místech (lesní cesty, křižovatky lesních cest) umístěny informační tabulky s čísly bodu, GPS souřadnicemi a místním názvem. Jde o totožný systém, který funguje v některých národních parcích. Výrazně urychluje zásah záchranných složek, jako jsou hasiči, zdravotníci, posádky vrtulníků či policisté.

Kromě žádost i pomoc slouží rescue pointy také k orientaci v terénu. Pokud nevíte, kde jste a objevíte cedulku s logem VLS s číslem, souřadnicemi a kontakty na záchranné složky, jednoduše podle čísla bodu určíte svoji polohu v mapě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..